” İNEGÖL KÜLTÜR VAKFI ” RESMİ SENEDİ

Madde 1- VAKFIN ADI:

Vakfın adı “İNEGÖL KÜLTÜR VAKFI  ”dır. İşbu resmi senette kısaca vakıf olarak anılacaktır.

Madde 2- VAKFIN MERKEZİ:

Vakfın merkezi Bursa İli İnegöl İlçesi’nde olup; Vakfın adresi: ORHANİYE MAHALLESİ MEZBAHA SOKAK NO: 50  İNEGÖL/BURSA’dır.Vakıf ikametgahını Mütevelli heyeti kararıyla değiştirebilir.

İlgili mevzuat çerçevesinde Vakıf Yönetim Kurulu kararı ve yetkili makamlardan izin almak kaydıyla yurtiçinde veya yurtdışında şube ve temsilcilikler açılabilir.

Madde 3- VAKFIN GAYESİ VE FAALİYETLERİ:

Ülkemizin iktisadi, ilmi,  içtimai ve bilimsel kalkınmasına katkıda bulunmak; bu vazifeleri deruhte edecek milli mukaddes değerlere bağlı, tüm insanlığa hizmeti şiar edinen bir neslin yetişmesi ve herkese yardımda bulunma doğrultusunda hizmet vermektir.

Bu gayenin tahakkuku için:

A-Yüzlerce yıldan beri İnegöl’ümüzün mutena semtlerine adını vermiş, camii, türbe, imareti ve müştemilatı ile şehrin tabii yapısı içinde tarihi bir çevre oluşturacak zengin özelliklere sahip tarihi yapıları, bu konudaki mevzuatın usullerine göre tabii olarak korumak, onarmak, içtimai fonksiyonlarını iş bu vakıf senedine uygun olarak yürütmeyi temin etmek, bunun için resmi ve özel kuruluşlarla işbirliği yapmak.

B- Başta fakir, kimsesiz ve bakıma muhtaç kimseler olmak üzere, ihtiyaç sahiplerine gıda, et, giyecek, temizlik maddeleri, yakacak gibi sair her türlü ayni ve nakdi yardımda bulunmak.

C- Vakfın imkanlarıyla çalışacak fırın ve aşevleri tesisleriyle, muhtaçlara yemek ve ekmek dağıtmak ve yedirmek.  Şartlara uygun kurban kesim yeri tesis etmek, kurban kesim ve temin hizmeti vermek .

D- Fakir ve yardıma muhtaç hastalara yardımcı olmak üzere, muayene ve tedavi imkanları sağlamak, bu amaçlarla kurulmuş müesseselerle iş birliği yapmak, faaliyetlerinin idamesine, tesislerin genişletilmesine yardımcı olmak, hastane, doğumevi, şifa yurtları tesis ve inşa edip işletmek.

E- Fakir, kimsesiz, düşkün kimselerin ve çocukların barınabileceği huzur evlerini tesis veya inşa edip işletmek, fakir çocuk ve gençler için sünnet ve evlenme cemiyetlerine yardımcı olmak.

F- İlmi kuruluşlarla iş birliği yaparak, milli ve manevi büyüklerimiz hakkında ilmi, dini ve milli konularda araştırmalar yapılmasını temin ve teşvik etmek, bu tür çalışmalara her türlü maddi ve manevi destek sağlamak, hazırlanacak eserleri neşretmek, bu konuda her türlü inceleme ve toplantıyı bizzat tertip ve teşvik etmek, gerektiğinde neşriyat faaliyetlerini idame için müesseseler kurmak.  

G- Kurucuların uygun göreceği veya Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün veya Diyanet İşleri Başkanlığı’nın  tavsiye edeceği; ancak yine de mütevelli heyetin uygunluğunu onaylayacağı semt ve yerlerde mescit veya camiler yapmak, yaptırmak, bununla ilgili faaliyetlere yardımcı olmak,

H- Kabiliyetli ve muhtaç, her derecede öğrenim gören gençlere tahsil yapmalarını temin için imkanlar hazırlamak, ayni ve nakdi yardımlarda bulunmak, iskan, iaşe, ibate,sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak, imkanlar ölçüsünde ihtiyaç sahipleri için ücretsiz olmak üzere yetkili makamların izniyle yurtlar, öğrenim merkezleri, orta dereceli okul veya yüksek öğrenime hazırlık kursları, biçki-dikiş vb. gibi kurslar açmak, öğrencilerin bilgi ve görgülerini arttırarak onların ülkemize ve milletimize yaraşır hasletlerle donatmak, maddi ve manevi yönden kusursuz yetiştirmek üzere burslar vermek, yarışmalar düzenlemek, mükafatlar ihdas etmek, öğrenim kurumlarına yardımcı olmak.

I- Yurt dışına eğitim, araştırma ve ihtisas için öğrenci göndermek, mastır ve doktora yapanlara yurt içi ve yurt dışı burs vermek, kitap, dergi, fotokopi ve bunun gibi araştırma malzemelerini temin etmek.

J- Konferans, seminer, münazara, sohbet, panel gibi her türlü ilmi, dini ve kültürel kapalı salon ve açık hava toplantıları tertip etmek. Yurt içi ve yurt dışı geziler düzenlemek, yaz ve kış, kamp ve piknikler tertip etmek.

K- İlim ve irfan hayatına katkıda bulunacak kitap te’lif ve tercüme ettirmek, bunları yayınlamak, yayınevi açmak, dergi, risale ve gazete çıkarmak.

L- Fakir ve ihtiyaç sahibi olduğuna mütevelli heyetince kanaat getirilecek kimselere imkanlar ölçüsünde sosyal yardımlar yapmak, yukarıda zikredilen gayeler ve benzeri hizmetlerle ammenin maddi ve manevi refahını temine çalışmak ,

M- Yetkili organlarınca karar alınması durumunda yurt içinde veya yurt dışında  insani yardım faaliyetlerinde bulunmak.

Madde 4-ÜYELERLE İLGİLİ HÜKÜMLER:

A-ÜYELİĞE KABUL: Bu vakıf senedinin tescilinden sonra vakfa üye olmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, vakıf üyelerinden üç kişinin tezkiyesini bildiren bir dilekçe ile Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanlığı’na müracaatta bulunurlar.Vakıf Mütevelli Heyeti üyelik için yapılan müracaatı üyeliğe kabul ya da talebin reddi şeklinde karara bağlayıp sonucunu talep sahibine yazılı olarak bildirir. Mütevelli heyet üyeliği kabul bildiriminin tebliği ve kaydiye ücretinin tahsilinden itibaren başlar.

B-ÜYELİKTEN ÇIKARMA: Vakıf ile olan ilişkilerinde ahlak ve iyi niyet kuralları ile bağdaşmayacak hareketlerde bulunan, vakfın kuruluş amacına aykırı ya da vakfın kişiliğini zedeleyecek faaliyette bulunanlar Vakıf Mütevelli Heyetince üyelikten çıkarılırlar.Üyelikten çıkarılan kişinin umumi heyete itiraz hakkı vardır.Umumi heyetin kararı kesindir.Üyelikten çıkarılan üyenin vakıf ile olan alakası itiraz kesinleşinceye kadar geçici olarak kesilir; yetkileri alınır ve kendisine herhangi bir görev verilmez.

 Madde 5-VAKFIN GAYESİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YAPABİLECEĞİ İŞ VE İŞLEMLER:

 Vakfın gayesine ulaşmak için yasal sınırlar dahilinde ve mevzuata uygun olarak: miktar ve değeri kısıtlanmamış taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, vakıflara ilişkin yasa hükümleri uyarınca taşınmaz da dahil olmak üzere sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağa etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya, vakıf malvarlığına giren bir ya da birden çok taşınmaz mal veya gelirlerini bir ya da birçok kez yatırımda kullanmaya, vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla elde ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları yönetim ve tasarrufa, menkul değerleri almaya ve vakfın amaçları doğrultusunda  bunları değerlendirip satmaya, vakfın amaçlarına benzer çalışmada bulunan yurtiçi ve yasal izin alınması halinde yurtdışındaki vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler, kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yapmaya, bunlardan yardım almaya, bu yardımı sağlamak üzere anlaşmalar yapmaya, taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üst, rehin, ipotek gibi mülkiyetin gayri ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, olan ya da olacak gelirleri ile kuracağı sözleşmeler, şirketler ve işletmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil her türlü güvenceyi almaya, geçerli banka kefaletlerini kabule, vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermeye, vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmadan gelir elde etmeye ve vakfa gelir sağlamak amacı ile olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler, şirketler, ortaklıklar kurmaya, kurulu olanlara iştirake, bunları doğrudan işletmeye ya da denetimi altında bir işletmeciye işlettirmeye, vakıf amaç ve hizmet konularından biri ya da tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapmaya Türk Medeni Kanunu’nunda belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir.

Madde 6 : Vakıf bu yetki ve gelirlerini Türk Medeni Kanunu ile yasaklanan maksatlarla kullanamaz.

Madde 7 : VAKFIN ORGANLARI:Vakfın organları aşağıda gösterilmiştir.

A-Mütevelli Heyet

B-Yönetim Kurulu

C- Denetim Kurulu

Madde 8: MÜTEVELLİ HEYETİ:

Mütevelli Heyet bu senedin sonunda isimleri yazılı gerçek kişilerden teşekkül eder. Bu kişiler ilk kuruculardır.Mütevelli Heyet  üyelerinden herhangi birisinin ; ölüm, istifa ya da başka bir nedenle Mütevelli Heyet  üyeliğinin sona ermesi halinde, bu üyenin yerine Mütevelli Heyet  veya diğer kurucu üyelerin teklifi ile Mütevelli Heyet  tarafından yeni üye seçilir.Mütevelli Heyet Üyelerinden herbiri; üyeliğinin üyelikten çıkarılma hariç diğer sebeplerle sona ermesi halinde kendilerinden sonra görev yapmak üzere üye olarak yerlerini doldurmasını istedikleri iki kişiyi Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanlığı’na kapalı zarf içerisinde üye adayı olarak bildirerek önerebilirler.Yönetim Kurulu’nun belirlediği aidatla yeni üye alınabilir.

Madde 9: VAKIF MÜTEVELLİ HEYETİNİN GÖREV VE YETKİLERİ:

Mütevelli Heyet vakfın en yüksek karar organıdır. Mütevelli Heyetin yetkileri aşağıda gösterilmiştir:

A-Yönetim kurulunu seçmek,

B-Denetim kurulunu seçmek,

C-Vakıf yönetim kurulunca hazırlanan faaliyet raporu ile denetim kurulu raporlarını görüşüp incelemek, yönetim kurulunun ibrası konusunda karar vermek,

D-Yönetim kurulunca hazırlanacak vakıf iç mevzuat tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,

E-Yönetim kurulunca hazırlanacak yıllık bütçe tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,

F-Kamu görevlileri dışındaki, Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerine huzur hakkı verilip verilmeyeceğini, verilecekse miktarını karara bağlamak

G-Gerektiğinde vakıf senedinde ilave ve değişiklikler yapmak,

H- Vakıf faaliyetleri konusunda genel politikaları belirlemek.

Madde 10:  MÜTEVELLİ HEYETİN TOPLANTI ZAMANI VE KARAR NİSABI:

Vakıf Mütevelli Heyetinin  ilk toplantısı, vakfın tescilini müteakip bir ay içinde yapılır.

A-Bilanço ve çalışma raporlarının onaylanması konularını görüşmek üzere şubat ayı içinde;

B-Bütçe ve çalışma raporlarının onaylanması ile seçimlerin yapılmasına ilişkin konuları görüşmek üzere kasım ayı içinde toplanır.

Mütevelli heyet ayrıca Yönetim Kurulunun gördüğü lüzum üzerine veya Denetim Kurulunun yazılı isteği veya mütevelli heyet üyelerinin en az üçte birinin yazılı olarak Yönetim Kurulundan talepte bulunmaları halinde olağanüstü toplanabilir.Olağan ve olağanüstü toplantılarda, ilan olunan gündemde yer almayan konular görüşülemez.Ancak olağan toplantıda divanın teşkilinden hemen sonra, hazır bulunanların en az onda birinin yazılı önerisi ile; senet değişikliği ve vakıf organları ile vakfa yükümlülük ve sorumluluklar yükleyecek konular dışında gündeme madde ilavesi mümkündür.Toplantı tarihi, yeri ve saati ve gündemi, toplantı gününden en az 7(yedi) gün önce imza karşılığı veya üyelere ulaşacak şekilde taahhütlü bildirilir.

Vakıf Mütevelli Heyeti üye tamsayısının yarısından bir fazlası ile toplanır. Çoğunluk sağlanamadığı takdirde toplantı, bir hafta sonra aynı gün ve saatte aynı yerde yapılır. Bu ikinci toplantıda toplantı nisabı, üye tamsayının üçte birinden (1/3) az olamaz.

 Vakıf Mütevelli Heyeti  karar yeter sayısı ise, toplantıya katılanların yarıdan bir fazlasıdır. Oyların eşit olması halinde, divan başkanının oyu iki oy sayılır. Oylamanın ne şekilde yapılacağı ayrıca karara bağlanır. Her üyenin tek oy hakkı vardır. Toplantıya gelemeyecek üye, Mütevelli Heyet üyelerinden bir başka üyeyi vekil tayin edebilir. Bir şahısta birden fazla vekalet toplanamaz.

Madde 11: YÖNETİM KURULU:

Yönetim Kurulu, Mütevelli Heyetçe , Mütevelli Heyet  üyelerinden  seçilecek yedi (7) asil ve üç (3) yedek üyeden oluşur.Çoğunluk oluşturmamak şartıyla vakıf dışından kişilerin seçilmesi mümkündür. Yönetim Kurulu üyelerinden çoğunluğun Mütevelli Heyet üyesi olması zorunludur.

Yönetim Kurulu; başkan,  başkan yardımcısı, Muhasip,  ve dört asil üyeden teşekkül eder.

Yönetim Kurulu ilk toplantısında başkan, başkan yardımcısı ve muhasip üyenin seçimini yapar ve görev taksimini gerçekleştirir. Görev süresi bitmeden herhangi bir sebeple Yönetim Kurulu üyeliği sona eren üyenin yerine, sırasına göre yedek üyelerden birisi göreve çağrılır. Yönetim Kurulu ayda en az bir kere toplanır.Geçerli bir mazereti olmadan arka arkaya üç toplantıya katılmayan Yönetim Kurulu üyesi, bu görevden çekilmiş sayılır.

Toplantı yeter sayısı 4 olup, kararlar mevcudun çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy sayılır. Kararlar, noter tasdikli karar defterine yazılarak imzalanır.

Yönetim Kurulunun görev süresi iki yıldır. Aynı üyeler yeniden seçilmek hakkına sahiptir.

Madde 12: YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:

Yönetim kurulu, vakfın idare ve icra organıdır.

A-Vakıf gayesinin gerçekleşmesi için gerekli her türlü kararı almak ve uygulamak,

B-Mütevelli Heyetçe belirlenen genel politikalar ışığında, vakıf faaliyetlerinin düzenli ve verimli olarak yürütülmesini sağlamak. Bu bağlamda gerekli iç mevzuat tasarılarını hazırlamak ve Mütevelli Heyet onayına sunmak.

C-Vakıf malvarlığının değerlendirilmesi ve yeni mali kaynaklara kavuşturulması hususunda gereken çalışmaları yapmak.

D-Vakıf tüzel kişiliği adına bütün gerçek ve tüzel kişilerle hukuki, mali vesair konularda gerekli girişimlerde bulunmak ve işlemler yapmak,

E-Görev, yetki ve sorumlulukları açıkça önceden belirlenmek kaydıyla vakıf işlerini idare etmek üzere vakfa müdür atamak, vakıf genel sekreterliği veya yardımcı birimler oluşturmak, gerektiğinde işlerine son vermek.

F-Vakıfta istihdam edilecek personeli belirlemek, Vakfın teşkilatına alınacak personelin vazife, hak ve yetkilerini belirlemek, tayinleri, ücret ve maaşları hakkında kararlar almak, gerektiğinde irtibat bürosu ve şube elemanlarına veya bilimsel çalışma yaptırılanlara verilecek ücreti belirlemek.Gerektiğinde istihdam edilen personelin işlerine son vermek,

G-İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, yurtiçinde veya yurtdışında şube veya temsilcilik açılmasını veya kapatılmasına karar vermek, bu hususta gereken işlemleri yapmak.

H-Vakfın muhasebe işlerini takip ve kontrol etmek, hesap dönemi sonunda gelir-gider cetveli ve bilançoları düzenleyerek ilgili idareye gönderilmesini ve ilanını sağlamak.

I-Mütevelli Heyetin kabul ettiği yıllık bütçeyi uygulamak,

İ-Mütevelli Heyet toplantıları ile ilgili hazırlık işlemlerini yerine getirmek,

J-Mütevelli Heyet toplantılarında, döneme ait vakıf faaliyet raporlarını ibraya sunmak,

K-İlgili mevzuat ile vakıf senedi ve vakıf iç mevzuatının gerektirdiği diğer görevleri yapmak.

Madde 13- VAKFIN TEMSİLİ:

Vakfı yönetim kurulu temsil eder. Yönetim kurulu bu temsil yetkisini yönetim kurulu başkanı ve başkan yardımcısına devredebilir. Yönetim kurulu, genel veya belli hal ve konularda, belirteceği esaslar dahilinde kendi üyelerinden bir veya birkaçını, yetkili memur ve memurlarından herhangi bir veya birkaçını, temsilci veya temsilciliklerini, herhangi bir sözleşmeyi akdetmeye, mukavele, hukuki belge veya senedi vakıf nam ve hesabına tanzim ve devretmeye de yetkili kılabilir.

Madde 14: DENETİM KURULU:

Denetim Kurulu Vakıf Mütevelli Heyeti adına vakfın faaliyet ve hesaplarının denetimini yapmak için kurulmuş bir organdır. Denetim Kurulu Mütevelli Heyet tarafından kendi üyelerinden seçilir.Denetim Kuruluna gerektiği ve uygun görüldüğü takdirde Mütevelli Heyetçe dışarıdan 1 üye alınabilir. Denetim Kurulu’nun görev süresi 2 yıldır. Denetim Kurulu 3 asil 1 yedek üyeden oluşur. Herhangi bir sebeple görevinden ayrılan asil üyenin yerine Mütevelli Heyet tarafından yeni bir üye seçilinceye kadar yedek üye göreve çağrılır.

Denetim Kurulu incelemelerini tüm defter, kayıt ve belgeler üzerinden yapar.Hesap dönemi itibari ile düzenlenecek rapor, mütevelli heyet toplantısından en az onbeş (15) gün önce mütevelli heyete gönderilmek üzere yönetim kuruluna verilir.

-HAKKIMIZDA

-YÖNETİM KURULUMUZ

-MİSYON, VİZYON, DEĞERLERİMİZ